The Grange

img_4674

The Grange sits at the entrance to the West Side of Providence, a now nationally recognized burgeoning foodie hotspot. This fantastic location previously housed four failed restaurants all of which missed the chance to take advantage of the great frontage on Broadway. Inspired by the opportunity to reveal the diamond in the rough, we set brought together a potential team to help turn an eyesore into the welcoming hallmark of the Westside.   On speck, we developed initial concepts, intricate budgets, potential floor plans, and revenue projections.  We presented the opportunity and found the perfect partners in Rob and Uschi Yaffe. Together we cooked up a communal vision that is “The Grange”.

The restaurant was named with the hope that the location could be a community gathering place around plant based foods- tapping into a history of the first buildings in rural areas which set meetings, weddings, and the price of grain. The proprietors, with a background in whole foods co-ops, brought the inventive agrarian and vegetarian platform.

We began by completely redirecting the flow of the restaurant, closing off awkwardly placed stairwells, and opening up an area used for garbage storage. We turned the reclaimed sq footage into a separately branded coffee shop, with windows that open to the street for the grab-a-coffee-while-walking-your-dog Community.

KCD custom built nearly every aspect of interior by pulling architectural pieces from local sources; table bases came from old Providence porch posts with casting-mold bases. The fluted ceiling over the bar was constructed using wooden bowling alley gutters from a demolished Pawtucket bowling alley, the mirror frames were built from old knitting mill machinery, the arch framing the back bar was a handsomely understated architectural salvage, and the clock was created using an historic copper window frame. We cleaned up the façade and painted the 1970s mismatched brick, added the frieze to hide HVAC on the roof, and changed perceived stature of the building. The worn patina floor took weeks of carefully orchestrated distressing and layers of paint. We commissioned historic-inspired windows that opened to the street and installed them on a very snowy December week.

The result is a warm and welcoming home for adventurous vegetarian cuisine, a showplace for local music, and all-day place for meetings and relaxing.

dsc01036

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save